Uğur Böcekli Kanepeler

Benim için bir yiyeceğin sadece lezzeti önemli değildir. O yiyeceği daha da güzel daha da lezzetli kılan sunumudur aslında. Bu nedenle sofralarımda, yaptıklarımda tadının yanısıra görünümünün de güzel olmasına oldukça özen gösteririm. İşte sunumlarına hayran kaldığım bloğunu büyük bir keyifle takip ettiğim Alacarte by Neslos tan gördüğüm ve kendim de denediğim sunumu güzel mi güzel şirin mi şirin olan bir aperatif örneği..




Uğur Böceği Kanepeler

Tarifi;
Malzemeler:
  • Tabanı için tuzlu kraker
  • Labne Peyniri
  • Çeri domates 
  • Siyah Zeytin
  • Maydonoz veya Nane yaprağı 
  • Çörekotu  
Hazırlanışı:
Tuzlu krakerin üzerine labne peyniri ince bir tabaka halinde sürülür. Dilerseniz labne peynirini çeşitli baharatlarla da çeşnilendirebilirsiniz. Ben nane ile çeşnilendirdim çok da lezzetli oldu. Çeri domatesleri ortadan kesilir ve kanat görüntüsü vermek için düz kenarından biraz kesilir ama tamamını kesmeyin sadece kanat görüntüsü için yeterli olan kadar. Labneli krakerin üzerine koyun. Başı için zeytini ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın. Benekleri için de kürdan ile bir kaç yerine bal damlatın ve çörekotunu koyun. Süslemek için maydonoz veya taze nane yaprağı kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Kategoriler: , | 4 Yorum

Bisküvi Kurabiye

Hafta sonu aldığım bisküvi pompasını denedim. İlk etapta alışması zor gibi gelse de çok pratik olduğu kanaatindeyim. 20 tane ucu var ve farklı farklı istediğiniz şekilde kurabiye çıkıyor. Ben sadece bir kaç uçla denedim. Bakalım kurabiyeleri beğenecek misiniz? Bu arada kurabiyenin lezzetini herkes çok beğendi. Kahvenin, sahlep'in veya sıcak içeceklerin yanında ikram da edebileceğiniz ağızda dağılan bir kurabiye oldu.

 
Tarifi;
Malzemeler:

  • 125 gr oda sicakliginda yumusamis margarin/tereyağı
  •  2 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Önce şeker ve katı yağı iyice çırpın. Sonra sıvı yağ ve yumurtaları ekleyin. Bir su bardağı kadar unu vanilya ve kabartma tozu ile eleyerek karışıma ekleyin. Ardından kulak memesinden daha yumuşak bir kıvama gelene kadar yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Kıvam alınca ister benim kullandığım gibi bisküvi pompası ile ister elinizle istediğiniz şekli vererek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. 
Not: Kakaolu yapmak isterseniz kıvam almaya yakın 1-1,5 tatkı kaşığı kakaoyu ekleyin. Kakao ekliyorsanız un miktarını biraz azaltmalısınız, kakao ekleyince zaten kıvam alacaktır. (Kakao miktarını isteğinize göre azaltıp artırabilirsiniz. Ben çikolata rengini alana kadar göz kararı ekliyorum)

 
Bisküvi pompasının resmini çekmeyi unutmuşum resmini çekip buraya koyana kadar internetten bulduğum bu fotoğrafı eklemek istedim. Hoş şekiller çıkartıyor ve kullanımı da oldukça kullanışlı geldi bana.

 

Kategoriler: , | 6 Yorum

Papatya Pasta

Bir önceki kaydımda bahsettiğim gibi dün Füsun annemin doğum günüydü. Ona sürpriz bir doğum günü pastası hazırladım. Bir hafta öncesinden tasarımını yapıp kafamda canlandırdığım papatya şeklindeki pastayı hayata geçirebildim. Umarım sizlerde beğenirsiniz.

 
 
 
 
 
 

Pastamı sade pandispanya ve sade vanilyalı pastacı kreması kullanarak yaptım. Bu pasta için tam 3 tane sade pandispanya pişirdim. Pandispanya tarifim her zaman kullandığım tarif. Pastacı kremamı da her zaman yaptığım gibi yaptım ama malzeme miktarını 3 katına çıkardım. Yalnız yumurtayı 3 katı miktarda kullanmak yerine sadece 4 yumurta sarısı kullandım. İçine Dr. Oetker'in gourmet vanilyasını kullandım. Bu çok hoş bir aroma veriyor karamel kokusu gibi. Pastamı muzlu ve damla çikolatalı yaptım. İşte pastamın yapım aşamaları...
Pandispanyadan tam 7 papatya yaprağı olacak şekilde parça kestim.


 

Kategoriler: , | 2 Yorum

Damalı Pasta

Bu hafta sonu çok yoğun geçirdim. Dün hem annemin akrabalar arası günü vardı hem de Füsun annemin doğum günüydü. Füsun annem de geldi annemlere ve biz ona sürpriz bir doğum günü kutlaması yaptık. Ona papatya şeklinde bir doğum günü pastası hazırladım. Fotoğraflarını bir sonraki kayıtta yayınlayacağım. Öncelikle yaptığım ve kesinlikle tadına bayıldığım damalı pastamı sizlere sunmak istiyorum. Kesinlikle size de denemenizi tavsiye ederim.
Ben keki damalı pişirmedim. Hafif Tarif adresinde damalı pastanın nasıl daha kolay yapılacağı anlatılıyordu ben bu şekilde yaptım. 2 adet pandispanya pişirdim. Biri sade diğeri kakaolu. Ve linkte anlatıldığı şekilde çeşitli boylardaki tencere kapakları ve benzeri yuvarlak cisimlerle değişik çaplarda çemberler kestim. Ve bir sade bir kakaolu olmak üzere dizdim. Ama bu noktada eğer aralarına krema sürmeden yapacaksanız bu pastayı kesinlikle damalı pişirmenizi öneririm. Çünkü ben pastamda aralara krema koymak yerine ahududu glazürü sürdüm. Tabi kekler tam olarak birbirine yapışmadığı için keserken dağıldı. Ya aralarına krema sürün ve keklerin halkalarının birbirine krema aracılığıyla yapışmasını sağlayın ya da mutlaka damalı pişirin. Damalı pişirmek için sıkma torbanızla kek kalıbınıza bir sade bir kakaolu kek malzemesiyle halkalar yaparak pişirebilirsiniz. İşte tarifim,


DAMALI PASTA



Malzemeler:

    *  1 sade pandispanya
    *  1 kakaolu pandispanya

Ahududulu Glazür için;

    * 150 gr ahududu reçeli (marmelat da kullanabilirsiniz)
    * 4-4,5 yemek kaşığı su

Çikolatalı Ganaj için;

    * 300 gr bitter çikolata (3,5-4 kare paket)
    * 300 ml süt kreması (5 kahve fincanı)

Süslemesi için;

    * 125 gr bitter çikolata (1,5 kare paket)
    * Kakao

Hazırlanışı:

1) Biri sade biri kakaolu pandispanya yukarıda anlatıldığı şekilde bir halka kakaolu bir halka sade olacak şekilde tekrar dizilir.

2) Ahududulu glazürün hazırlanması: Küçük bir tencerede ahududu reçeli ile suyu karıştırın. Marmelat eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Glazürü süzgeçten bir kaseye süzün. Glazür ılıkken (kolay sürülebilmesi için) ara katlara iyice glazürü sürün. Çok katı kıvamlı olmayan bir glazür hazırlarsanız kek glazürü iyice emiyor.

3) Çikolatalı ganajın hazırlanması: Çikolatanızı doğrayın. Bir kaseye koyun. Kremayı küçük bir tencerede kaynatıp kaynadıktan sonra çikolatanın üzerine dökün. Çikolata ve kremayı çikolata bütünüyle eriyene ve homojen bir karışım olana kadar çırpın. Soğuduktan sonra tekrar çırpın ve krema kıvamına gelen ganajın bir kısmını üst süslemesi için kenara ayırın. Kalan kısmı pastanın ara katlarına sürün. En son pastayı ganajla kaplayın ve pastanın dış kısmındaki çikolatayı hazırlamak için soğumaya bırakın.

4) Çikolatayı benmari usulu eritin. (Temperleme işlemi yapabiliyorsanız temperleme yapın) Erimiş çikolatayı pastanın çevresi kadar kestiğiniz yağlı kağıda veya desenli çikolata transfer jelatinine incecik yayın. Henüz donmadan pastanın çevresine yerleştirin ve soğumaya bırakın.

5) Pastanız biraz soğuyup çikolata şekil aldıktan sonra üst süslemesi için ayırdığınız ganajı krema sıkma torbasına alın ve istediğiniz şekilde sıkın. (Ben damla şeklinde yapmaya çalıştım) Üzerine kakao eleyin ve varsa sıkma torbanızla yağlı kağıt üzerinde yapacağınız çikolata desenlerle süsleyin. Bir kaç saat buzdolabında dinlenmeye bıraktıktan sonra çikolata transfer kağıdını veya yağlı kağıdı sıyırın ve servis yapın :) Afiyet olsun.

İşte bu da benim damalı pastam...

 
 
 
 
 
 

Kategoriler: , , , | 5 Yorum

Brownie

Özlemciğimle beraber her hafta sonunda olduğu gibi bir hafta sonu daha çok güzel zaman geçirdik. Onunla vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz bile :) Brownie yapmak istedik ve cafe fernandonun sitesinden aldığımız tarifi uyguladık. Ne yumuşak ne sert hem de çikolatanın tadını doya doya alabileceğiniz bir brownie oldu.

 
Malzemeler:
  •  250 gr doğranmış bitter çikolata
  •  125 gr tereyağı
  •  1,5 su bardağı şeker
  •  4 yumurta
  • 1 paket vanilya(Dr. Oetker'in gourmet olanlarından kullandık. Verdiği koku muhteşem denemenizi tavsiye ederim)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • Yarım çay kaşığı tuz
 Üzeri için:
  • 160 gr küçük parçalar halinde doğranmış sütlü çikolata
  •  1/4 su bardağı antep fıstığı
Yapılışı
Tereyağını ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Şekeri ekleyin ve çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Başka bir kapta un tuz ve vanilyayı eleyin ve karışımın içerisine ekleyin. Karışımı 20 cm’lik kare bir kaba dökün. (Elinizde kare kalıbınız yoksa kabınızın büyüklüğüne göre malzeme miktarını arttırıp azaltabilirsiniz).
Önceden 180C’ye ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Sütlü çikolatayı benmari usulü eritin ve 5-10 dakika bekleyin. Ilık çikolatayı brownienin üzerine dökün. Tepesine de fıstıkları serpiştirin ve oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Çikolata sertleştikten sonra kesebilirsiniz.
Not: Eğer çikolata sertleştikten sonra keserseniz üst tabaka (çikolata kısmı) parçalanabiliyor. Parçalanmasını istemiyorsanız döktükten 5 dakika sonra kesme işlemini yapabilirsiniz. Benim fikrimce çikolata donduktan sonra da hoş bir görüntü verdi ama tam donmadan servis yapmak ya da servis yaparken çikolatayı üzerine dökmek de hoş olurmuş gibi geldi. Tabi yaratıcılık tamamen size kalmış :)

Kategoriler: , | 6 Yorum

Çikolata İle İlgili Yazılarım

Herkese merhaba, öncelikle yeni yılın herkese sağlık, mutluluk, şans ve tüm blog arkadaşlarıma bol sipariş getirmesini diliyorum :)
Çalışmalarımdan da gözlemlediğiniz gibi uzun bir süredir çikolata üzerinde çalışıyorum. Çikolata ile çalışmaya başladığımda internette bir çok kaynak buldum kimi yararlı oldu kimi ise tamamen yanlış bilgiler içeriyordu. Ben de çikolata ile çalışmak isteyen arkadaşlarım için çikolata ile ilgili tüm deneyimlerimi en ince ayrıntısına kadar burada yazmaya karar verdim. Çok yakında çikolata ile ilgili notlarımı burada yayınlamaya başlayacağım. Herkese sevgi dolu günler diliyorum :)

Kategoriler: | 1 Yorum

Ajandam