Pandispanya Tarifi

PANDİSPANYA

Bence pastacılığın temeli pandispanya pişirebilmek ile başlıyor. Pandispanyayı pişirdiğiniz zaman istediğiniz
süslemeyi yapmanız sadece sizin yaratıcılığınızla sınırlı.
Ben de 7 aydır evliyim ve geçen sene sevgililer günü için eşime(o zamanlar nişanlıydık ;) ) yaptığım pastayı saymazsak (ki onda da hazır pandispanya kullanmıştım) yaklaşık 4 aydır pasta yapıyorum tabi iş yerimde çalıştığım süreden arta kalan zamanlarımda.
İlk yaptığım pasta kuzenim, biricik kardeşim sevgili Alev'im için yaptığım doğum günü pastasıydı.
Tabii ki pandispanyam her ne kadar lezzet olarak güzel olsa da şekil itibariyle tam bir fiyaskoydu. Ortası çökmüştü. Üstüne ben de iki katlı pasta yapma kararı vermiştim. Tabi benim için çok büyük bir adımdı bu. Pastacılıktan bi haber olan ben ne işlere kalkışmıştım. Her zaman huyumdur zaten zoru seçmek ;)
Uzun çabalardan ve uğraşlardan sonra pandispanya yapmayı başardım. Niye bu kadar uğraştım; meğer sorun kalıbımdaymış :) ama tabi tarif de çok çok önemli. Kalıbımın kenarları çok ince olduğu için pandispanya kenarlarından çabuk ısınıyor ve kabarıyor, kabarıyor ve ortaya ısı iyi yayılmadığı için ortadan çöküyormuş.
En son, Özlemciğimle farklı bir kalıpla denediğimizde ve muhteşem bir tarif keşfettiğimizde pandispanyamız
kabardı, fosur fosur sünger gibi oldu. Ama tabi tarif tek kelimeyle muhteşem.
Tarifi sevgili Müge Hanım'ın (Hünerli Bayanlar) bloğundan "Pandispanya dosyasından"aldık. Kendisine
buradan böylesine güzel bir dosya hazırladığı için çok çok teşekkür ediyorum.
Ben hep pastalarımda yoğurtlu olan pandispanya tarifini kullanıyorum. Hem süngerli hem de kendinden nemli
bir yapısı oluyor ve ayrıca ıslatmaya gerek kalmıyor.

YOĞURTLU SADE PANDİSPANYA (24cm'lik bir kalıp için)

Malzemeler:

  • 4 Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Şeker
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı  Un
  • 1 Türk Kahvesi FincanıYoğurt
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yyağ
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
YOĞURTLU KAKAOLU PANDİSPANYA (24cm'lik bir kalıp için)

Malzemeler:
  • 4 Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Şeker
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1 Türk Kahvesi Fincanı yoğurt
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Hazırlanışı:
1) Öncelikle yumurta akları ve sarıları ayrılır akları cam çırpma kasesine konur.
2) Yumurta sarıları şekerin yarısı ile çırpılır, kaynar su eklenir, şeker iyice eriyince yoğurt ve sıvı yağ eklenir.
3) Cam kaptaki aklar şekerin kalanı kar gibi olup da üzerinde tepecikler oluşana kadar çırpılır.
4) Ayrı bir kapta kuru karışımlar un, kabartma tozu, vanilya (kakaolu yapıyorsanız kakao) birlikte elenir. (Ben genelde 2 kere eliyorum)
5) Aklar, sarılar ve kuru karışım yavaşça spatula yardımıyla aklar söndürülmeden karıştırılır.
6) Karışım kalıba dökülür ve 175-180 derecede fırınınızın ayarına göre 40-45 dk pişirilir. Kesinlikle 40 dkdan önce fırın kapağını açmayın çünkü pandispanyanın kabarıklığı söner. 40dkdan sonra kürdan testi yaparak pandispanyanızın pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
 

Kategoriler: ,. Sık kullanılanlara ekle.

Pandispanya Tarifi için 1 Yorum

  1. Unknown says:

    Merhaba,pandispanya maceranızı okudum aynı durum bende de var.çok guzel kabarmışken bir bakıyorum ortası çöküyor.iki çeşit kalıp var biri ince diğeri zenker marka ama ikisinle de başarılı olamıyorum.acaba un miktarı az geliyor olabilir mi?turk kahvesi fincanı bazıları büyük oluyor. Gr olarak yazsanız olur mu?birde benim fırın mini fırın ondan da olabilir mi?çok tık ederim.kolay gelsin.
    Bu arada muge hanımın kursuna mı gittiniz?

SEN DE YORUM YAZ

Yorumunuz için şimdiden çok çoook teşekkür ederim ;) Mutlu günler dilerim..Sevgiler..(Çiğdem Acar)

Ajandam