Meyveli Tartölet

Bu tarifi Anne Willian'ın Meyveli Tatlılar kitabından görerek yaptım. Ama tart hamuru tek kelimeyle beni deli etti. Sanırım orada verilen kahve fincanı ölçüleri ile bizim ya da benim kullandığım kahve fincanı ölçüleri tutmadı. Tabi unu gram olarak da vermişti ama ben üşenip kahve fincanı şeklinde denedim. Sanırım unu fazla geldi. Hamur bir türlü kavuşmadı. En sonunda 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekledim. Normalde tart hamuruna sıvı yağ eklenmez ama mecbur kaldım. Hamur biraz toparlanır gibi oldu. Yarım saat buzdolabında beklettikten sonra merdaneyle açmayı denedim ama yinede hamur kırılmalar yaptı. Ben de en sonunda çareyi hamuru kalıplara parmaklarımla yaymakta buldum. Bunca uğraşımdan sonra hem görüntü olarak hem de sonuç olarak tat süperdi. Tarifini aşağıda veriyorum ama önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

 
  
  
Tarifi;
Malzemeler:
Tart Hamuru için;
  • 6 kahve fincanı un (175 gr)
  • 4 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı toz şeker (90 gr)
  • Yarım çay kaşığı tuz (2,5 ml)
  • Yarım çay kaşığı vanilya (2,5 ml)
  • 4 çorba kaşığı tereyağı (90 gr)
Vanilyalı krema için;
  • 6 kahve fincanı süt ( 375 ml)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 kahve fincanı toz şeker (60 gr)
  • 1 kahve fincanı un (30gr)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (ben kullanmadım yağlı kremaları pek sevmiyorum)
  • 1 paket vanilya (Dr. gourmet olanlardan kullandım)
 Ayrıca üzeri için tart jölesi veya 1-2 kaşık sulandırılmış kayısı reçeli ve de mevsimlik taze meyvalar
Hazırlanışı: Öncelikle un elenip karıştırma kabının içerisine ortası çukur kalacak şekilde dökülür. Sonra yumurta sarısı,şeker, tuz, vanilya ve yumuşamış tereyağı ilave edilerek tüm malzemeler kaba topaklar oluşturulncaya kadar karıştırılır. Elde edilen hamur top haline getirilir ve buzdolabında 30 dk dinlendirilir (Ben bu noktada yukarıda da bahsettiğim gibi sanırım unum fazla olduğu için hamuru top haline getiremediğim için 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekledim. Normalde tart hamuruna sıvı yağ eklenmez ama denemek zorunda kaldım. Tabi tart piştikten sonra herhangi bir değişiklik veya tadında tuhaflık hissetmedim.) Hamur buzdolabında dinlendirilirken krema hazırlanır. Süt, yumurta, şeker ve un koyu kıvama gelinceye ve kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra 1 dk daha pişirilir ve içine vanilya eklenerek soğumaya bırakılır. ( Bu aşamada tereyağı ekleniyor ben eklemedim. Zaten hamur yeterince yağlı oluyor).
Yarım yemek kaşığı tereyağ eritilerek tart kalıplarına sürülür ve un serpilir. Buzdolabında dinlendirilmiş hamur merdane yardımıyla açılarak kalıpların üstüne yayılır. Hamurların kenarları yükseltilerek derin bir altlık hazırlanır. ( Ben bu aşamada hamuru merdaneyle açamadığım için, hamurda kırılmalar olduğu için, bir parça hamur alarak kalıplara parmaklarımla yaydım.)
Tart kalıpları fırın tepsisine dizilir ve hamurlar çatalla delinir ve kalıplar buzdolabında yine 30 dk dinlenmeye bırakılır. Bu süre sonunda hamurlar pişerken şekilleri bozulmasın ve kabarmasın diye alüminyum folyo ile örtülür ve 6-8 dk önceden 180 derece sıtılmış fırında 6-8 dk pişirin. Ardından folyoyu çıkarıp hamur tamamen pişene kadar yakşalık 5 dk daha pişirin. Soğuduklarında tartöletleri kalıplarından dikkatlice çıkarın, kırılabilir. Tartöletlere kremayı sürüp üstüne mevsim meyvelerini döşeyin ve üzerini tart jölesi ile örtün. (Meyvelerin kararmaması için)

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Truffle

Truffleları ben normal boyutlarından büyük şekilde yuvarlayıp misafirlerime tatlı olarak ikram ediyorum. İçine istediğiniz aromaları malzemeleri damak tadınıza göre katıp yapabilirsiniz. Ben genelde bitter çikolata, kestane ve fıstık ezmeli olanları tercih ediyorum.

 
  


Tarifi;

Malzemeler:
  • 400 gr bitter çikolata
  • 200 ml süt kreması
  • 1 su bardağı robotton geçirilmiş kakaolu kek ( Pastalarınızdan arta kalanları dipfirizde saklayıp truffle için kullanabilirsiniz. Kek yoksa kakaolu bisküvi de kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı kestane püresi/ezmesi
  • 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • Üzeri için granül şeker, fındık, fıstık, hindistan cevizi...
Hazırlanışı:
Süt kremasını bir kaba alın ve ocakta kaynatın ama çok kaynamasın. Doğranmış bitter çikolatanıza dökün ve çikolata ve süt kreması homojen bir karışım olana kadar karıştırın. İçine robottan geçirdiğiniz kek veya bisküvi parçalarını ekleyin karıştırın ve bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün çıkarttığınız karışımı kaşık yardımıyla kazıya kazıya kaptan ayırabilirsiniz. Bu aşamada ben malzemeyi iki parçaya bölüp bir kısmına kestane püresi bir kısmına da fıstık ezmesi ekleyerek yuvarlıyorum. Siz damak tadınıza göre çeşitli aromalar da ekleyebilirsiniz. Yuvarladıktan sonra dışını hindistan cevizi, granül şekerler, fıstık, fındık ile bulayabilirsiniz.
 
  


Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Peynirli Börek

Her zaman  yaptığım klasik olan peynirli böreğimden yapmak yerine değişik bir tarif aradım ve Hafif Tarif'te tarifni görüp beğendiğim bir peynirli börek tarifini denemek istedim. Ama bu kadar mı güzel olur. Kesinlikle bu tarif favorim oldu ve artık sık sık bundan yapacağım misafirlerime. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz.

 
  

Tarifi;
Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 3 yumurta
  • Yarım litre süt
  • 100 gr margarin
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 250 gr beyaz peynir
  • 1 kase ince kıyılmış maydonoz
  • 2 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Yufkaları masaya serin. Üzerine su ile incelttiğiniz sıvı yağı fırça yardımıyla sürün. (Asıl tarifte direk olarak yağı sürüyor ama ben genelde böreklerde yağı su ile inceltiyorum) Çatalla ezdiğiniz beyaz peyniri maydonozla karıştrıp böreğin harcını hazırlayın. Yufkanın her tarafına harçtan bir miktar serpin. Ardından yufkayı ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde düzgün bir rulo yapın. Oluşan rulodan 2-3 parmak genişliğinde (borcam tepsinizin yüksekliğine göre) keserek, dik şekilde borcamın içine oturtun. (Ruloları çok sıkı dizmeyin sıvı harcı emdikçe biraz genişliyor)
Yumurtaları ve sütü iyice çırpın. Erimiş ılımış margarini içine katın. (Ben margarin yerine tereyağ ve margarini bir arada kullandım ve margarin miktarını biraz azalttım çünkü asıl tarife göre yağsız süt ve yağsız peynir kullanıyordu ben yağlı süt ve peynir kullandığım için dengelemesi açısından margarin miktarını azalttım. Siz de damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.) Sıvı harcı ruloların her tarafına gelecek şekilde dökün. Buzdolabında 1 gece bekletin.  200 derece önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar 40-45 dk pişirin. Kesmeden önce 15 dk dinlendirin.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Bisküvi Kurabiye

Hafta sonu aldığım bisküvi pompasını denedim. İlk etapta alışması zor gibi gelse de çok pratik olduğu kanaatindeyim. 20 tane ucu var ve farklı farklı istediğiniz şekilde kurabiye çıkıyor. Ben sadece bir kaç uçla denedim. Bakalım kurabiyeleri beğenecek misiniz? Bu arada kurabiyenin lezzetini herkes çok beğendi. Kahvenin, sahlep'in veya sıcak içeceklerin yanında ikram da edebileceğiniz ağızda dağılan bir kurabiye oldu.

 
Tarifi;
Malzemeler:

  • 125 gr oda sicakliginda yumusamis margarin/tereyağı
  •  2 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Önce şeker ve katı yağı iyice çırpın. Sonra sıvı yağ ve yumurtaları ekleyin. Bir su bardağı kadar unu vanilya ve kabartma tozu ile eleyerek karışıma ekleyin. Ardından kulak memesinden daha yumuşak bir kıvama gelene kadar yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Kıvam alınca ister benim kullandığım gibi bisküvi pompası ile ister elinizle istediğiniz şekli vererek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. 
Not: Kakaolu yapmak isterseniz kıvam almaya yakın 1-1,5 tatkı kaşığı kakaoyu ekleyin. Kakao ekliyorsanız un miktarını biraz azaltmalısınız, kakao ekleyince zaten kıvam alacaktır. (Kakao miktarını isteğinize göre azaltıp artırabilirsiniz. Ben çikolata rengini alana kadar göz kararı ekliyorum)

 
Bisküvi pompasının resmini çekmeyi unutmuşum resmini çekip buraya koyana kadar internetten bulduğum bu fotoğrafı eklemek istedim. Hoş şekiller çıkartıyor ve kullanımı da oldukça kullanışlı geldi bana.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Çilekli Kup


Çilekli Kup

Tarifi;
Malzemeler:
  • 20 adet çilek
  • 1 paket labne peyniri
  • 2 çorba kaşığı esmer şeker
  • 1 paket yulaflı bisküvi
  • Üzerine süsleme için çilek ve rulo kat


Çilekleri iyice yıkayıp temizleyin. Labne ve esmer şeker ile birlikte robottan geçirin. 4 adet kubun zeminine labneli karışımdan çok az paylaştırın. Üzerine ufalanmış bisküvilerden yerleştirin. Onun üzerine tekrar labneli karışımdan koyun. Tekrar bisküvi ve labneli karışım koyup üzerini ikiye bölünmüş çilek ve rulo kat ile süsleyin. Buzdolabında bir kaç saat bekletip soğuk servis edin.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Vişneli Turta

 

Vişneli Turta

Tarifi;
Malzemeler:
  • 3 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne (Dondurulmuş olabilir)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 125 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Krema için;
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2çorba kaşığı tozşeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya (Dr. gourmet olanlardan kullandım)
Nişasta, toz şeker ve vişneleri tencerede karıştırın. Az kaynatıp soğumaya bırakın. Yoğurma kabında margarin pudra şekeri ve yumurtayı karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Hamuru yoğurup tart kalıbınıza yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Krema malzemelerini bir tencerede sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Krema ılınınca pişen tart hamurunuzun üzerine kremayı yayın. Kremanın üzerine pişirdiğiniz vişneleri dizin. Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra servis edin.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Limonlu Cheescake


Limonlu Cheesecake


Tarifi;
Malzemeler:
  • 1,5 paket yulaflı bisküvi
  • 125 gr tereyağı
  • 600 gr labne peyniri
  • 200 ml (1 kutu) krema
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
  • 1 paket vanilya(Dr. Oetker Gourmet olan)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yumurta
  • Üzeri için limon dilimleri ve limonlu jöle

Yulaflı bisküviyi robottan geçirip un haline getirin. Eritilmiş tereyağını ekleyip iyice karıştırın ve yağlı kağıt serili kelepçeli kalıbın tabanına iyice bastırarak yayın. Buzdolabında bekletin. Peynir, krema, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, vanilya ve şekeri mikserle çırpın. Nişastayı ekleyin. Yumurtaları teker teker ilave edip fazla çırpmadan karıştırın. Karışımı bisküvi tabanının üzerine dökün ve 170 derece fırında yaklaşık 50 dk pişirin. Fırından çıkarmadan soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına alın ve 1 gece bekletin. Ertesi gün üzerine limon dilimleri yerleştirip hazırladığınız limonlu jöleyi döküp iyice donduktan sonra kelepçeli kalıbı çıkarın ve servis yapın.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Kakaolu Kahveli Parfe


Kakaolu Kahveli Parfe


Tarifi;
Malzemeler:
  • 1 paket eti kakaolu bisküvi
  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 tatı kaşığı kakao
  • 2 çay kaşığı granül kahve (Kahve miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.)
  • Üzeri için çikolata sos.
Önce çukur bir kaba veya kalıp yapabileceğimiz başka bir kaba buzdolabı poşeti veya streç film yayalım. Krem şantileri ayrı bir kapta sütle kıvam alana kadar çırpalım içine kakaoyu ekleyip çırpalım. Ardından kahveyi ekleyip şöyle bir çırpalım ve poşet serili kabımıza karışımı boşaltalım. İkiye böldüğümüz kakaolu bisküvileri 1,5-2cm arayla diklemesine karışımın içine gömülecek şekilde kabın kenarlarından başlayıp ortasına doğru  sıra sıra dizelim. (Dileyen karışımı kalıba dökmeden önce kırılmış bisküvileri karışıma ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra kalıba dökebilir. Ben kesildiğinde düzgün görünmesi açısından bu şekilde tercih ediyorum)
Buzluğa koyup bir gece bekletelim. Servis yapmadan önce üzerine çikolata sos gezdirip servis yapalım. Sıcak yaz akşamlarında dondurma yerine tercih edebileceğiniz kahve severler için vazgeçilmez bir tat.. Afiyet olsun ;)


"Kakaolu Kahveli Parfe"'mi  bol krem şantili olmasından dolayı sevgili Özlem Hanım'ın ev sahipliğini yaptığı "Krem Şantili Tatlılar Etkinliği"'ne yolluyorum.

Kategoriler: , | 4 Yorum

Elmalı Turta

Elmalı Turta elmalı kurabiye yapmaya karar verip bir anda benim turtaya dönüştürdüğüm bir lezzet oldu :) Ama hakikaten görüntüsü de tadı da güzel oldu. Herkesten olumlu yorumlar aldım ki eşim bayıldı zaten o elmalı kurabiye hastasıdır :) Bıraksam tüm turtayı yer o kadar sever yani. Size de şiddetle denemenizi tavsiye ederim :)


Elmalı Turta



Tarifi;
Malzemeler:
  • 4,5 su bardağı un
  • 250 gr margarin veya tereyağı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya(Dr. Oetker Gourmet olan)
  • İçi için:
  • 3 adet elma
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı toz karanfil
Üzerine pudra şekeri

Unu eleyip ortasına oda sıcaklığındaki margarini, yoğurdu, pudra şekerini, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin. Kulak memesi kıvamını alıncaya kadar yoğurun. Üzerine streç film sarıp buzdolabında bekletin.Bu arada elmalı içi hazırlayın. Elmaları rendeledikten sonra bir tencerede şeker ile soteleyin, karanfil, tarçın ve ceviz ekleyip şöyle bir çevirdikten sonra ılımaya bırakın. Buzdolabında dinlenmiş hamuru tart kalıbınız büyüklüğünde açın ve hamuru tart kalıbına iyice yerleştirin. Üzerine iç malzemesini iyice yayıp üstüne de arta kalan hamurlardan kafes görünümü yaparak turtayı kapatıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü pembeleşene kadar pişirelim. Afiyet olsun :)

Kategoriler: , | 3 Yorum

Kakaolu Islak Kek

Bu tarifi bir kaç ay önce internette gezinirken bulmuştum ve denemek üzere kimin yazdığını not etmeden bir yere yazmışım. Yani yanlış hatırlamıyorsam Acemi Şef'ten almıştım sanıyorum. Yanlışlık olmasın. O kadar lezzetli görünüyordu ki. Mutlaka denemem gerektiğine karar verip tarifi not edip bir kenarda bırakmışım. Dün bilgisayarımdaki dosyaları karıştırırken bu tarifi buldum ve hemen denemeye karar verdim. Ama bu kadar mı güzel olur, bu kadar mı lezzetli olur.. Bayıldım kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Tarif Amerikan cup ölçülerine göreydi ama cup yerine su bardağı da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun..

Tarifi;
Malzemeler:
1.grup malzemeler
  • 1/2 cup hindistan cevizi
  • 1 tsp (1 paket) karbonat
  • 2 cup un
  • 1,5 cup toz şeker
  • 1 paket vanilya (ben Dr. Oetker gourmet olanlardan tercih ediyorum) 
  • 1 tutam tuz
2.grup malzemeler
  • 1/2 cup fındık yağı (erimiş tereyağı da olabilir)
  • 1 cup su
  • 1/2 cup kakao ( Dr. Oetker gourmet kakao da kullanabilirsiniz)
3.grup malzemeler
  • 1/2 cup süt
  • 2 yumurta
Yapılışı:
1. 1.gruptaki malzemeleri iyice karıştırın.
2. 2.gruptaki malzemeleri küçük bir sos tenceresinde ısıtarak iyice karıştırın ama kaynamamasına özen gösterin.
3. 3. grup malzemeleri birlikte köpük olup kabarana kadar çırpın.
4. Önce 2.gruptaki malzemeleri 1.gruptakilerle spatula yardımı ile karıştırın ve sonra 3. gruptaki malzemeleri ekleyip 2 dk mikserle çırpın.
5. Yağlı kağıt serdiğiniz kek kalıbına dökün ve 175 derece fırında 35-40 dk. pişirin ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın..

Not: Eğer benim gibi 20X20cm ölçülerinde kare bir kek kalıbı kullanıyorsanız malzemeleri 1,5 katına çıkarmanızı tavsiye ederim.
 



Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Ekler Pasta

Ekler pasta sevmeyen var mı bilmiyorum. Yani bu müthiş lezzetten kesinlikle mahrum kalmamak lazım. Ama evde yapılmış ekler pasta da ayrı bir lezzetli oluyor bence. Bir de sormayın diyete başladım. Evde de 2 tabak dolusu ekler pasta var. Dolabın kapağını açıyorum onlar bana bakıyor ben onlara :) sadece yaptığım zaman lezzeti nasıl diye bamak için ucundan minik bir parça aldım o kadar. Gerçekten bu sefer sıkı bir diyetteyim. Şimdiden 4 kilo verdim. Yapıp da yememek böyle bişi olsa :) Artık eşim yeyince ben doyuyorum :) O kilo alsın ben vereyim gibi oldu bu ama :) Neyse lafı uzatmadan mutlaka deneyin derim. Güzel bir tarif. Ölçüler tam karar. Afiyet olsun..



Tarifi;
Malzemeler:
1.grup malzemeler (Hamuru için)
  • 2 su bardağı su
  • 125 gr. margarin
  • 2 su bardağı + 2 çorba kaşığı un
  • 4 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
2.grup malzemeler (Krema için)
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 tepeleme çorba kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 50 gr. margarin
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı vanilya aroması
  • (Kakaolu yapmak isterseniz 2 çorba kaşığı kakao)
3.grup malzemeler
  • 2 paket benmari usulu eritilmiş bitter çikolata
Yapılışı:
1. Önce kremayı hazırlayın ve soğumaya bırakın. Bir tencerede yumurta, şeker, un ve limon kabuğu rendesini çırpma teli ile iyice karıştırın. Diğer bir yanda sütü  ısıtın ve ısınan sütü azar azar ve topaklanmamasına dikkat ederek karışıma ilave edin. Kaynayınca altını kapatın. Biraz ılınınca içine margarin ve vanilyayı ekleyip soğumaya bırakın.

2. Hamuru için bir tencereye su, margarin, tuz ve şekeri koyup kaynatın. Kaynayınca altını kısıp elenmiş unu ilave edin ve iyice karıştırın. Toparlanıp hamur kıvamını alınca ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Yeterince ılınınca birer birer yumurtaları ekleyip karıştırın. Hamuru büyük uçlu bir sıkma torbasına alın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla istediğiniz boyutta silindir biçiminde sıkın. Ben biraz büyük boyutta istediğim için yaklaşık 6-7 cmlik boyda silindirler yaptım. Siz istediğiniz boyutta yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Pişen hamurlar soğuduktan sonra bir bıçakla ortadan kesip içine hazırlanan kremayı koyun. Erittiğiniz çikolataya batırıp (üzerine kaşıkla da gezdirebilirsiniz) servis yapılana kadar dolapta soğumaya bırakın. Afiyet olsun :)

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Ev Baklavası

Herkese uzun bir aradan sonra merhaba neden uzun süredir yoktum bazı blog arkadaşlarım bilirler. 3 aydır ne canım bir şey yapmak istiyordu ne de kakao ve vanilya kokusuna tahammül edemiyordum. Sebebi malum..:) Ben de anne olma yolunda kısa bir süredir ilerliyorum. Çok sıkıntılı bir üç ay geçirmedim ama ilginçtir ki vanilya ve kakao kokusuna tahammül de edemedim :) Bu nedenle de güzel bir şeyler de yapıp bloğuma ekleyemedim. Ama pasta,tatlı, çikolata yapmayı o kadar özledim kiiii tahmin bile edemezsiniz...

Ve sonunda geçen bayram dayanamayıp işe giriştim. Bayram için baklava yufkasından kıymalı börek, zeytinyağlı yaprak sarması veeee ve işte geliyor bomba ev baklavası yaptım. Tabi her zaman olduğu gibi yanımda canım annem vardı :) Hayatımda ilk defa baklava yaptım. Annem de daha önce bir kez yapmıştı. Anneannem süper ev baklavası yapar. Bakalım bizde de doğuştan yetenek var mı diye işe giriştik. Aslında 40 kat baklava yufkası açmak için çok da zorlanmadık. Hatta müzik eşliğinde çok da eğlenerek (her zaman annemle böyle çalışırız zaten) yorulduğumuzu anlamadık bile. Sadece çok üzgünüm ki maalesef ellerimiz nişastalı olduğundan yapım aşamalarını fotoğraflayamadım. Ama umarım bir dahaki sefere baklava yaparken yaptıklarımızı mutlaka fotoğraflayacağım. Bakalım baklavamızı beğenecek misiniz?


Ev Baklavası


Tarifi;
Malzemeler:
  • 3 yumurta ( ikisinin akı ayrılmış)
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • Aldığı kadar un (yumuşak yapışmayan bir hamur elde edene kadar)
  • Baklava yufkasını açmak için mısır nişastası
  • Arasına ince dövülmüş ceviz
  • 250 gr tereyağı (veya margarin)
Şerbeti için: 
  • 1kg şeker
  • Şekeri 1 parmak geçecek kadar su
  • Bir kaç damla limon suyu
     
Yapılışı:
     Tüm malzemeler yumuşak ve ele yapışmayan bir  hamur elde edilinceye kadar iyice yoğurulur ve buzdolabında  yarım saat - 45 dk kadar dinlendirilir.
Buzdolabında bir süre dinlendirdiğimiz hamur ceviz büyüklüğünde 40 eşit parçaya bölünür. Hamurlar merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde ayrı ayrı açılır. Bu aşamadan sonra isterseniz tek tek dilerseniz 5li 5li parçalar halinde açılan hamurlarımızın aralarına nişasta serpmek suretiyle oklava ile incecik olana kadar açılır. Baklava yufkası arkasında olan herhangi bir şey görülebilecek kadar incelikte açılmalıdır. Açılan yufkalar yağ ile yağlanmış tepsiye güzelce serilir. İsteğe bağlı olarak ya her katın arasına ceviz serpilir ya da 20 kat yufanın üzerine bolca ceviz serpilir. Biz lezzetli ve daha dolgun olması açısından her katın arasına ceviz serptik. Ama sizde elinizde bulunan ceviz miktarına göre sadece orta kısıma  ceviz koyabilirsiniz.
Tepsiye yerleştirdiğiniz yufkalar baklava dilimi şeklinde kesilir. Kısık ateşte erittiğimiz tereyağı baklavanın üzerine gezdirilerek dökülür ve önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
Baklava şerbeti için 1 kg şekeri tencereye koyduğunuzda üzerini 1 parmak geçecek kadar yükseklikte su ekleyerek kaynatılır. 5 dk kaynadıktan sonra içine bir kaç damla limon suyu eklenir ve şerbet kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Ilıyıp soğuyan şerbet fırından çıkmış sıcak baklavaya dökülerek( birinden biri sıcak diğeri soğuk olmalıdır). 1 gece şerbetini çekmesi için dinlendirilir ve daha sonra servis edilir.
Baklavanın özel kesim şekli için aşama aşama resim çizmeye çalıştım umarım anlaşılabilir olmuştur.


Baklavanın Kesim Şekli:


     

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Patatesli Havuçlu Salata

Tadanlar tarafından oldukça beğenilen hem çay sofraları hem de yemek sofraları için çeşit oluşturabilecek bir salata.


Patatesli Havuçlu Salata

Tarifi;
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patates
  •  2 adet havuç
  • 2 adet salatalık
  • 1 su bardağı kadar küçük küçük doğranmış kornişon turşusu
  •  3-4 dal dereotu
  • 2-3 diş sarımsak
  • 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • Karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Patatesleri çok fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlayın ve rendeleyin. Salatalığı kabuğu ile rendeleyin. Havucu rendeleyip 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ile soteleyin. Ilınınca yoğurt mayonez ve sarımsak hariç tüm malzemeleri karıştırın bir tabağa koyun üzerine yoğurt, mayonez ve rendelenmiş sarımsak karışımını döküp dilediğiniz şekilde süsleyin.
Not: İsterseniz yoğurt karışımını üzerine dökmek yerine içine direk olarak da karıştırabilirsiniz ama yoğurt üstünde güzel bir görüntü oluşturuyor.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Çemenli Ekmekler

Aslında bu salça ile yapılan çemene bayılıyorum. Kahvaltıda bile süper oluyor ekmeğin üzerine sürüp yemek. Çay sofralarında ve özellikle gittikçe yaklaşan yılbaşı soframızda mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyorum.


Çemenli Ekmekler

Tarifi;
Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı galeta unu veya bayat ekmek içi
  • 3 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz
  • 1 yemek kaşığı ufalanmış beyaz peynir
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • Çay kaşığının ucuyla kimyon
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Galeta unu veya ekmek çok az su ile yumuşatılıp tüm malzemeler iyice karıştırılır. Dörde bölünmüş tost ekmeği dilimleri üzerine sürülür ve üzeri dilerseniz kaşar ile süslenir.
Not: Baharat miktarlarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Meşhur Kekim :)


Kek tarifi her ne kadar klasik kek tarifi olsada görüntüsü ilk yaptığım andan itibaren cezbetti beni :) Silikon kalıpta yaptım. Silikon yapışıyor ve kabarmıyor denilse de kekinizin harcı yağlı ise silikon yapışmıyor. Kabarmasında da herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
KEK TARİFİ
Malzemeler:
  •  4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı erimiş ılımış yağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Bir limon kabuğu rendesi veya limon aroması
  • 2 yemek kaşığı kakao(Kakaolu kısımlar için)
 Malzemeler:


Yumurta ve şekeri rengi açılıncaya kadar çırpıyoruz. Yağımızı ve yoğurdumuzu ekliyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı birlikte eliyoruz. Ve sıvı karışımla karıştırıyoruz. Limon kabuğu rendemizi de ekleyip karışımın bir kısmını kek kalıbına döküyoruz. Kalan kısıma kakaomuzu ekleyip karıştırdıktan sonra kalıba ekliyoruz. Ve yaklaşık 200 derece fırında 40-45 dk pişiriyoruz.

Kategoriler: , | Sen de yorum yaz

Ajandam